Coonie

 

 

Black and Tan Coonhound

 

 

Kommentarenr till artikeln till höger, vår erfarenhet, baserat på vad vi läst på olika USA-länkar och upplevt med vår hund och hört från andra B&T ägare är:

 

Lämplighet som för vissa typer bruks och av polishund, definitivt ja om man får tro olika källor.

"Show line" är mer utmärkt som familjehund än som jakthund, även om det finns jakt i generna.

Rasen kan mycket väl vara till en första hunds ägare, den är snäll, lyhörd, lätt att ha att göra med, lättskött, definitivt inte rymningsbenägen som tex en stövare (jakthund). "Lägga ut på egen hand" njaee - vi har nästan aldrig vår hund kopplad.

B&T dreglar lite och är definitivt inte agressiv mot andra hundar. "Nippe" vet jag ej vad betyder.

Hälsa, B&T är en hund med få hälsoproblem.

Grupperingen av B&T är tydligen lite olika och här i Sverige har vi hamnat lite snett om man ser till den utpräglade utställningslinjen - men genom att gå tillbaka till den sunda och friska "Old Fashion Type", som är en trevlig timid sällskapshund och som även kan bli en riktigt bra jakthund, då blir samklangen mellan hund och rasbeskrivningarna bättre..

 

Artikeln och dessa kommentarer hoppas vi visar hur vitt skilda uppfattningar det finns och hur snett det kan bli.

 

Ta dig gärna tid att Googla runt och fråga oss gärna - Black and Tan Coonhound en mycket trevlig hund som kommit för att stanna i Sverige.

 

Vi tror och hoppas att valparna i denna kombinationen bär på gener som resulterar i sunda, friska och mentalt stabila "riktiga" Coonhoundar.

 

 

Allmänt om rasen

Det finns väldigt få American Black and Tan Coonhounds i Sverige, så även i övriga Europa, varför det mesta infomaterialet måste hämtas från rasens hemland USA. Utförliga beskrivningar står naturligt nog att finna ”over there” hos t.ex: Official United Kennel Club Breed Standard - Coonhounds

Det finns två kennelklubbar i USA; den största är the United Kennel Club http://www.ukcdogs.com UKC är dock inte är godkänd av den internationella hundorganisationen FCI, dvs UKC-registrerade hundar godkänns ej av Svenska Kennelklubben, SKK.The American Kennel Club http://www.akc.orgär den andra och samarbetar med FCI och därmed godkänd utav SKK.

Om detta låter virrigt och svårt så finns det lite vägledning på http://sv.wikipedia.org/wiki/Gruppindelning_av_hundraser

Det finns även Facebookgrupper för Coonhounds tex: www.facebook.com/pages/American-Black-and-Tan-Coonhound-Club/167357616652796

Vad är det för typ av hund?

Ja vad kallar man en Black and tan Coonhound? Det är väl en jakthund?

Nej!

Om vi tittar på SKK's rasbeskrivning för Rodesian Ridgeback - men den är väl ingen jakthund? - så finns det många historiska likheter och varför anses den ena en jakthund och icke den andra?

 

Rhodesian ridgeback härstammar från södra Afrika där de tidiga nybyggarnas hundar korsades med jakthundar... Behovet av en snabb, stark, uthållig och modig hund fanns. Arbetssättet var att i flock trötta ut viltet med snabba och effektiva rörelseförflyttningar, så att jägaren fick viltet, speciellt lejon, på nära skotthåll. Rasen skulle också fungera som vakthund. Den första rasstandarden nedtecknades 1922 .....

Användningsområde

Rasen är i dag huvudsakligen en sällskapshund. Ett fåtal individer används till praktisk jakt. Rasen kräver mycket motion och den som funderar på att skaffa sig en rhodesian ridgeback bör tycka om att vara ute och röra på sig mycket i naturen.Förkortat/Kopierat ur SKK Hundrasguiden

 

Denna beskrivning skulle nästan kunna användas rakt av för de Black and Tan Coonhounds som finns i Sverige, alltså huvudsakligen en sällskapshund (och jag upprepar att mig veterligen så är det endast 2st utav alla de BT's som finns i norra Europa som använts till jakt)

 

B&T Coonhounds historia 

Rasen härstammar från kolonialtidens American Foxhound och Virginia Foxhound troligen med inblandning av något Bloodhound. Blodhunden förklarar färgsättningen, kraftig benstomme, långa öron och den berömda känsliga nosen. Black and tan Coonhounden kan sannolikt spåras längre tillbaka, till English Foxhounds och ännu längre bakåt till Tolbot Hounds England och St. Hubert hounds i Frankrike.

Rasen kom alltså till Nord Amerika med invandrarna från Europa. Rasen kan sägas ha delats upp i Amerika i "Show line" och "Hunting line".

Våra hundvalpar är födda efter föräldrar som representerar show line, men vi skulle vilja säga "American Black and Tan Coonhound Old Fashion Type" dvs med drag mot den ursprungliga Black and Tan Coonhounden. Den har ett kanske något kraftigare huvud och kraftigare kropp än en finmejslad showline hund, men förhoppningsvis skall desa valpar bli till friska och mentalt stabila "riktiga" coonhoundar.

 

De hundar som i USA avlats med sikte på jakt är mer satta, kraftigare i bringan, kortare öron. Eventuell skillnad i mentalitet vet jag inget om.

Jakt finns definitivt i generna även hos de som avlats för sitt utseende och jaktlusten går att träna upp och locka fram som hos många andra hundraser.

Hösten 2011 fick Coonie följa med i skogen nästan varje vecka och hon blev riktigt duktig på kronhjort. Driver även älg. Hon skulle också lämpa sig bra för jakt på räv, som hon gjärna jagat om jag tillåtit.

Kroppskonstitutionen och sättet att jaga utesluter vildsvin.

Rasen är mycket lämplig som eftersökshund t.ex vid svåra eftersök (spårnings delen). Viltspår är nästan "för enkelt." Coonhoundens nos är mycket känslig och rasen används "over there" även som "Rescue Dog" för att den är så noga att följa spår, gamla kalla spår. Rasen, jaktlinjen främst, används huvudsakligen för jakt på tvättbjörn (Racoon på engelska).

 

Mentalitet

En snäll, lugn, timid, glad, stabil, modig, uthållig hund.

Den är inte alls rymningsbenägen, håller sig gärna till sin flock.

Kan visa viss reservation mot utomstående personer, dock ej ilska.

 

Följande artikel, och fotot till vänsater, har vi kopsat rakt av ur http://www.allahundraser.com/black_and_tan_coonhound

Vissa "maskinöversättningar verkar minst sagt konstiga" men ....

det visar att man skall inte tro allt man läser.

Black and Tan Coonhound är lämpliga som polishund. Detta är uppföljningsdokumentet hundar som kan vara till nytta för polisen att spåra föremål och människor.

Black and Tan Coonhound är en utmärkt jakthund. Sporhundar är jakthundar som huvudsakligen använder lukt känsla när de är på jakt. . Sporhundar har utmärkta lukt känsla.

Dessa hundar är kända för att sikle riklig mycket.

Black and Tan Coonhound har sitt ursprung från Förenta staterna.

En positiv sak med black and tan coonhound är att integre skjul. Hundrasen kräver medium med pelsstell.

Black and Tan Coonhound bäst lämpade för erfarna, kan det vara omfattande utbildning. Hunderasen är varken mer eller mindre ömtålig enn många andra raser. Detta är ganska energisk djur och har inga problem att gå den långa och krävande vandringar. Hunderasen kräver medium trim.

Hundar kan reserveras, försiktiga och på sin vakt ovan gäster. Kan vara något aggressivt över andra hundar. Dessa hundar är barnvänlig och är utmärkt i barnfamiljer. Tendensen att bete sig som ett rovdjur är i den högsta nivån i detta hunden. Hundar av denna ras har en stark tendens att nippe

Dessa hundar är kända för att skälla mycket och högt. Disse hundraser vill skriker högt. Stamfaren vargen hyler också, så det är kanske inte så konstigt. Kan leva i kallt klimat. De kan vara , om de uppmanas att göra det. De har ett starkt behov av att lägga ut på långa färder på egen hand, och bör hållas i koppel. De kan mycket väl vara hemma ensamma om de är vänner till den.

Gruppering av black and tan coonhound: Black and Tan Coonhound är inklusive i katalog til Fédération Cynologique Internationale. De placeras i «spårhundar» (6.1) i grupp «drivande hundar, samt sök- och spårhundar». Fédération Cynologique Internationale ID för black and tan coonhound är 300 och den ble lägt till FCI databas 1991-01-30. American Kennel Club har lagt till hunderasen i grupp «hound». United Kennel Club klassificera hunderasen som «sporhundar».

Hälsa hos black and tan coonhound: Black and Tan Coonhound är en ras som drabbas av hoftedyslepsi. (Kommentar: Jag finner detta påstående lite märkligt, ger intryck av att det är vanligt för rasen vilker det inte alls är som jag uppfattat litteraturen.) Det är hoftedyslepsi som är den vanligaste orsaken till artrit i höfterna med hundar. (Kommentar: Regnar det i morgon kommer det uppifrån, jovisst)

Hundens struktur: Black and Tan Coonhound är en större ras. Män är så hög som 64 til 69 centimeter høy. Honor är så hög som 58 til 64 centimeter høy. Män är så tung som 23 til 34 kilogram. Honor är så tung som 23 til 34 kilogram. Hunden har jättestora hengende öron. Benen är vanligtvis snarare lång. Black and Tan Coonhound har en snarare gemensamma kroppsbyggnad. Halen är kort och hängande. Den har en medium lengde på sin näsa. Pälsen på black and tan coonhound är kort.

Andra fakta om hunden: Beräknat livet för en black and tan coonhound är 10 till 12 år. Valpar är från 7 till 8 valper. Hunden är vanligtvis inte omfattande å snoka upp till salu. Denna har även andra namn: American Black and Tan Coonhound. Engelska ras namn på hunden är Black and Tan Coonhound.